Hemsida för ES2009

Balderschwang/Allgäu, Tyskland
21-28 mars 2009

Fredag 27 mars, stafettdags!

Sista tävlingsdagen och vi vaknar till strålande solsken. Banan är i perfekt form och alla är laddade till tänderna för en sista tävlingsdag och tack och hejdå-fest i kväll. Totalt 21 lag ställer upp, varav två internationella. Vi får hoppas att vi är fler svenskar som tävlar nästa år.

Eftersom att vi bara är två tävlande från Sverige, Are och Lena, har vi slagit oss samman med Espen och Magnar från Norge. Vi bildar alltså ett internationellt/skandinaviskt lag och kan vara med och tävla men vår tid kommer inte att räknas med i resultatlistan.

Distansen 4x3 km. Och vårt lag kom faktiskt in på tiden 54.23 cirka 14 minuter efter vinnarlaget Norge 2. Hade vi varit ett landslag hade vi faktiskt kommit in på en 11:te plats. Inte så tokigt!

Efter prisutdelning fortsatte flera av oss att åka längd. Lugnt och stilla gick vi banan, fransmän, skandinaver och italienare. Snackade om skidåkning och livet. Andra bytte om till alpinutrustning och tog några sista åk i backarna. Men det var tungt och blött. Solen värmde gott. Vi ville bara vara tillsammans och ha kul en sista dag. Eftermiddagen avslutades med after-ski på Schelpenalps terass! Det 38:de Eurovision sports är slut. Vi har haft en fantastiskt fin vecka i Balderschwang. Bra arrangerade tävlingar. Trevliga kvällsevenemang och så bara det att få åka skidor och umgås med TV- och radiokollegor från hela Europa. Vilken vecka!

Nästa år år det norrmännens tur att ordna ES-2010! Troligtvis i mars månad i Halden. Anmäld dig redan nu.


Torsdag 26 mars, Längd
Längdtävlingar på fältet bakom brandstationen, mitt i byn. Det finns många km fina längdspår här i Balderschwang. Mycket publikt. Om det inte varit för det täta snöfallet förstås! Vi såg inte många meter.

I natt har det fallit 20 cm igen. Trots det har Hubert Heinl, banläggaren lyckats göra banan åkbar. De har kört spåren flera gånger varje dag den här veckan trots att det snöat så mycket (80 cm) så den var inte så lös som man skulle kunnat tro. Problemet var den nysnö som kom under själva tävlingen - säkert 10 cm till! Vilket gjorde föret mycket tungt. Tjejerna körde 2x2,5 och killarna 4x2,5. Tungt och totalt snömörker.

- Tufft, tungt och väldigt jobbigt trots att banan i princip var helt flat. Inte en enda backe varken upp eller ner, kommenterar Are som körde in på 48,44 ca 9 minuter efter vinnaren i kategori B. Herman Guido från Belgien.

- Tänk att det ska vara så omöjligt att slå de norska tjejerna! Att jag desssutom råkade ta Ares stavar och blev tvungen att göra ett stavbyte efter andra varvet gjorde väl inte saken bättre, säger Lena som körde in på en 6:te plats efter 5 norskor! på 26 minuter, ca 3 minuter efter vinnaren.

Kerstin stod över dagens längdtävling.

/lena


Tisdag 24 mars, Super-G Här är resultatlistan.
Tisdagmorgonen startade tidigt. Kl 08 tog vi allesammans buss ca tio minuter till Grasgeren, ett litet skidområde i närheten av Balderschwang. Det snöade intensivt och vi undrade nog alla om det skulle gå att genomföra tävlingarna.

När vi kom fram möttes vi av orörda pister och ca 30 cm lätt pudersnö...
Jag tror vi alla glömde risken att tävlingarna inte skulle kunna genomföras. Det var bara vi från ES i hela pisten och det var många lyckliga serpentiner som ringlade ner för berget efter bara några minuter.

Mellan kl 8 och 10 tokkörde vi alla i riktigt lätt pudersnö. Härligt. Under tiden fixade arrangörerna med tävlingsbanan. Först skakade vi alla på huvudet och tänkte att det här blir omöjligt att genomföra. Men vi är otroligt imponerade av arrangörerna som på ca 3 timmar lyckades föra bort all snö från banan. Det snöade, blåste, solen sken och så snöade det igen.

Tävlingarna startade men avbåstes då och då så att pistörerna skulle hinna fösa bort snön eller för att vänta på klar sikt. Kerstin tokkörde men blev slagen med 0,98 sekunder av Gaby Brunner från Österrike! En snygg silverplats alltså.
Även Are körde mycket bra. Han kom på en fjärde plats 2.15 sekunder efter vinnaren Klaus T. från Österrike.

Prisutdelning till alla speedåkare och jättestora gratulationer och allsång till Per från Danmark som deltagit i 30 Eurovisionsports och som idag fyllde 75 år. Tuff kille!

Vi åkte hem i snöstormen. Snabbduschade och tog oss alla upp till Hotell Adlerkönig, dags för den internationella buffén! I år bjöd vi från Sverige på fårfiol, västerbottenost och pepparkakor. Vi hade bordet bredvid norrmännen, som bjöd på sörlandschips och lax såklart.
Raclett från Schweiz, Jamon Serano från Spanien som serverades av Manolo i tjurfäktarkläder, Gloria kom i färgglad flamencoklänning. Italien ställde upp med mums från alla möjliga regioner och tre av deltagarna var utklädda till romare!
Nu funderar vi starkt på att göra gemensam nordisk sak och klä ut oss till vikingar nästa år! Kvällen fortsatte långt in på natten med dans, allsång och galenskap. I morgon är det ledigt - fridag.

/lena

Inte bästa förutsättningarna för Super-G

30 cm puder...


Gloria Gajate, Spanien och Lena H tar en paus. Kanske dags för lite nötter och russin?


På kvällen var det internationell buffét...

 Måndag 23 mars, slalom Här är resultatlistan
Kerstin tog guld idag! Hon slog Gaby Brunner med 4.64!
Are tog en tredje plats(!) efter Ralf och Klaus i grupp B.
Och Lena lyckades i alla fall klättra några placeringar :-)

Slalomtävlingarna genomfördes i samma bana som i går, men startade lite längre ned. Banan bestod av över 40 portar. Tufft och kluriga svängar med flera dubbelportar. Fortfarande hård packad snö/is. Måste säga att vi alla tycker att arrangörerna gör ett fantastiskt jobb! Trots att det är isigt och hårt lyckas de göra en bana som både utmanar och ända är rättvis.

Sol och lite blåsigt var vädret och framåt eftermiddagen tilltog vinden och nu utlovas snö resten av veckan. Minst en meter. Vi håller tummarna att Super G kan genomföras i morgon.

/lena

Kerstin Sundberg
Stilstudie av överlägsna guldmedaljören Kerstin Sundberg

Kerstin Sundberg tog första plats i Slalom!
Kerstin Sundberg - överst på prispallen - har vissa besvär att fokusera på fotografen. Antagligen en yrkesskada...

Tredje pris till Are Nundal
Are Nundal tog en hedrande tredjeplats i den tuffa B-gruppen

Are Nundal och Marten
Are Nundal, Sverige och Morten Skramstad, Norge...

Fortfarande hård packad snö och is i pisten
Dagens bana med hård packad snö och is och över 40 kluriga portar


Kerstin och Are laddar mentalt


Startkuren


Lena är glad att hennes knä håller


Kerstin är också glad över att ha blivit återställd efter sitt benbrott


Christian Mayrhofer, Österrike och Lena Henriksson, after ski


Två veteraner - Angela Alvarez, Spanien och Paolo Martucello Italien, after ski


SRTVIFs hemsida

Eurovisions sports 2009
Balderschwang.de
Pistkarta
Snöläget
Webkamera
Hemsida
Karta

Resultat:
Storslalom

Slalom
Super-G
Längd grupper
Längd totalt
Stafett
Rundningstider


Dålig internetkommunikation
i Balderschwang gör att
Lena mailar material till "hemmaredaktionen".
Jag lägger upp så fort jag bara kan...

Anders Egerö


SR Alpin
Eurovision sports, Sverige
Eurovision sports

Tidigare sajter och album:
Tärnaby, Sverige 2008
Riederalp, Schweiz
Kronplatz, Italien, 2006
Avoriaz, Frankrike, 2005
Avoriaz, Pia Molinder
Hafjell, Norge, 2004
Hafjell, Pia Molinder
Schruns, Österrike 2003
Sierra Nevada, Spanien 2002
Oberwiesenthal, Tyskl. 2001
Dundret, Gällivare 2000

   
 

Söndag 22 mars Här är resultatlistan
Storslalom - 33 portar och 200 m fallhöjd. Svart brant och hård packad snö. Anders placerade vi i jurygruppen. Han har gjort ett bra jobb för där ska han hjälpa till även i morgon.

Vädret har varit fint, några minusgrader och sol och växlande molnighet.

Kerstin kom på en 2:dra plats. Are tävlar ju i den tuffaste B-gruppen och kom på en fin 7:e plats. Jag tror nog att jag kom på typ 40:de plats och blev nog omkörd av några tyska damer... Men jag är stolt över att jag har åkt, knäet håller fint och det kändes bra. Nu är det bara att komma igen:-)
Och våga.

/lena


Anders Sundqvist med två damer
Anders Sundqvist med ? och ?


 
 


Berit Carlsen, Gitte Elgaard Nielsen och Susanne Gwinner, alla från Danmark


Christian Mayrhofer, Österrike och Encarni Parreño Muñoz, Spanien


 
 

Lördag 21 mars
Resan ger gick bra. Vi tre svenskar flög ned till München tillsammans med norrmänen, vi delade en gemensam buss till Balderschwang. Efter två timmar landade vi i ett riktigt vinterlandskap. Massor av snö och en gemytlig alpby. Vi bor med danskarna precis vid liften. Perfekt men lite tråkigt att vi inte allesammans bor på samma hotell.

Invigningscermoni blev det på kvällen med valthorn, låånga tal av borgmästare och lokalkändisar, ARD och ZDF-chefer och så eldar och glühwein. Trevligt - men det blev tidigt i säng...

/lena

Den svenska truppen - liten men stark...

Lena Henriksson, Are Nundal, Kerstin Sundberg och Anders Sundqvist representerar SVT och SR i Balderschwang.

Hornblåsare

Massor av snö och en gemytlig alpby


ES2009 i Balderschwang, Hörnderdörfer
 
 
 
  Uppdaterad 2009-03-29 av Anders Egerö