Längd & stafett 23 mars
Resultat längd & stafett

Dimman låg tät även denna morgon och starten sköts upp först 30 minuter och sedan 15 minuter i taget, totalt 1:45 timme. Inte så kul för alla uppladdade åkare. Och inte blev vädret bättre heller. Så sikten var i sämsta fall 25 meter hela banan runt.

Damerna åkte fyra varv och herrarna åtta! Och halvvägs på fjärde resp åttonde varvet skulle de, i dimman, vika av på ett nytt spår som ledde till målet. De tre Anders, som inte åkte själva, agerade räknare vid vägskälet. Vi vinkade in Astrid Ohlsén på fjärde varvet. Men de schweiziska funktionärerna, som hade betydligt fler åkare att hålla reda på, höll fast henne och hävdade att hon hade ett varv kvar! Hon blev uppehållen i ca 20 sekunder, innan de släppte henne vidare till målrakan. Vi försökte naturligtvis protestera men det hjälpte föga.

Det hela slutade med en formell protest med en insats på 250 kronor. Schweizarna var inte benägna att erkänna felet, men eftersom Astrids tid kunde jämföras med andra, likvärdiga och sämre åkare, så gav de till slut med sig och vi fick tillbaka pengarna...

Vid stafetten efteråt hade de järnkoll på Astrids varvtider och efter två varv kom de och bad om ursäkt. Det var uppenbart att Astrid hade åkt sina fyra varv, eftersom hon i annat fall skulle ha åkt 25 procent långsammare under längdloppet, vilket ju inte var särskilt troligt!

Till saken hör också att en tyska vinkades iväg att åka ett femte varv och någon påstod att en annan bara hade åkt tre. Men det var ju inte vår sak att beivra. Däremot ett bevis på de oerhört svåra omständigheter under vilka denna tävling genomfördes.

12:a Karin Anderberg, Sverige
15:e Astrid Ohlsén, Sverige (klassisk stil)

Gruppresultat:
Lena Henriksson kom tvåa i grupp B.
Irene Löfvenberg trea och Astrid Ohlsén femma i grupp C.
Richard Myrenberg kom på 17 plats i herrar grupp B.

Stafetten
Stafetten genomfördes i något mindre dimma med första start kl 15. Det svenska laget med Lena Henriksson, Irene Löfvenberg, Karin Anderberg och Richard Myrenberg kom på nionde plats. Astrid Ohlsén deltog i ett "internationellt", blandat lag.