SVT i Sierra Nevada, Spanien.

25 medarbetare på SVT, SR och UR åkte förra veckan skidor i södra Spanien. Det var den årliga träffen "Eurovision Sports" för skidsugna radio- och TV-anställda på EBU-företagen som var resans mål.

För två år sedan var Sverige värd i Dundret, Gällivare. Förra året gick resan till gamla Östtyskland - Oberwiesenthal söder om Dresden vid gränsen till Tjeckien. Och i år var det Spanien som arrangerade en skidvecka i Sierra Nevada, alldeles nära Malaga och Granada.

Tävlingarna blev en stor framgång för det svenska lagets seniordamer som i utförsgrenarna sopade banan med övriga deltagare. Även lagets yngre tjejer gjorde mycket bra ifrån sig. På herrsidan var det däremot klenare med resultaten. Här är en sammanställning:

7 guld, 7 silver, 9 brons. 6 fjärdeplatser, 8 femteplatser och 2 sjätteplatser. Samt 5:a och 7:a i stafetten.

Här nedan kan du läsa några korta rapporter om vad som hände. Börja nedifrån om du vill ha det i rätt ordning. Alla understrukna namn är klickbara till bilder på den spanska sajten, förhoppningsvis kommer fler bilder under veckan.

Här är Eurovision Sports egen spanska hemsida.
Här hittar du deras bilder.
Här är listan på de svenska deltagarna.
Och här är resultatlistorna (ha tålamod, de är trögvisade).

Anders Egerö

Dagsrapport:
fredag 25/1: Även fredagens tävlingar genomfördes i strålande sol, några plusgrader och vindstilla. Och även denna dag visade de svenska seniordamerna framfötterna, tillsammans med några av de yngre deltagarna.

Specialslalom (endast ett åk) grupp A: Pia Molinder 3:a och Malin Westlund 4:a. Grupp B: Åsa Barrén-Möller 4:a. Grupp C: Eréne Bergman 1:a, Bodil Svensson 2:a, Catti Åselius 5:a och Lotta Sjöström 6:a.
Herrarna representerades även denna dag av Anders Egerö som till allas (inklusive hans egen) stora överraskning tog en 5:e plats i grupp C.

I utförsåkningskombinationen blev det storslam för C-damerna med Eréne 1:a, Bodil 2:a och Lotta på 3:e plats. I B-gruppen tog Åsa en 2:a plats och i A blev det en 3:e plats för Malin Westlund och en 4:e för Pia Molinder.

I kombinationen storslalom och längdåkning tog Pia 2:a plats i A-gruppen. Åsa tog 3:e och Karin 5:e plats i B-gruppen.

Björn Bondesson tog en 3:e plats i herrarnas kombination, grupp C.

I den avslutande stafetten på fredagseftermiddagen blev de två svenska lagen 5:a och 7:a.

/anders
torsdag 24/1: Torsdagen grydde med några minusgrader, nysnö och en strålande sol från en klarblå himmel. Detta är i sanning kontrasternas landskap!

För att hinna med två olika tävlingar denna dag var schemat tidigarelagt en timme. Först ut var storslalom men bara med ett åk pga tidsbristen. Banan var ganska snäll men blev med tiden isig. Som vanligt denna vecka placerade sig den svenska gruppens damer på de främsta platserna i resultatlistan:

Klass A (<35 år): Malin Westlund 3:a och Pia Molinder 4:a.
Klass B (35-50 år): Åsa Barrén-Möller 3:a.
Klass C (>50 år): Eréne Bergman 1:a, Bodil Svensson 2:a, Lotta Sjöström 5:a och Catti Åselius Lidbeck 6:a.

I herrklasserna var det bara Anders Egerö som kom på prispallen med en 5:e plats omringad av ärrade österrikare, schweizare och fransmän.

På eftermiddagen genomfördes så längdåkningen på 2,5 km för damer och 5 km för herrar. Halva sträckorna mot normalt pga den höga höjden - 2 500 m ö h. Och att det var fysiskt mycket, mycket ansträngande kunde var och en se som tittade på.
Här blev Pia Molinder 1:a i klass A.
Åsa Barrén-Möller blev 3:a och Karin Anderberg, SR, 5:a i klass B.
Björn Bondesson trotsade alla odds genom att åka klassisk stil bland alla skejtare i klass C. Men trots detta, och trots att han körde halva loppet med en trasig stav belade han en mycket hedrande 5:e plats.

Nu återstår fredagen som pga de två dagarna med dåligt väder ska innehålla ett åk specialslalom och en längdstafett. Sverige ställer upp med två blandade stafettlag, helt enligt statuterna i Erovision Sports. Men den rapporten får ni nog inte läsa förrän tidigast på söndagen, när den svenska gruppen har återbördats till fosterjorden och fått direktkontakt med Insidan.

/Anders
onsdag 23/1: Till allas stora besvikelse blev ondagens tävlingar också inställda. En storm med 35 m/s gjorde att hela Sierra Nevadas liftsystem var avstängt hela dagen.

Istället blev det för några fotvandring i en vindstyrka som få upplevt. För andra en bilutflykt till de närmaste omgivningarna och för ytterligare andra bad i hotellets simbassäng eller shopping- och caférunda i centrum.

Torsdag morgon startar liftarna en timme tidigare - bara för Eurovision Sports-deltagare. Detta för att vi ska hinna med storslalom på förmiddagen och längdåkning på eftermiddagen. Alla håller tummarna för att vädrets makter ska vara tillmötesgående.

/Anders
tisdag 22/1: Tisdagens storslalomtävling i Sierra Nevada blev inställd. Regnet hade öst ner hela natten och på morgonen hade alla liftar och backar belagts med ett ispansar. Liftarna gick visserligen men vändkorsen vid dalstationen var spärrade och kön av tävlingshungriga (och andra) skidåkare bara växte och växte.

Den första timmen hade alla förhoppningen att det hela skulle ordna sig men inget förändrades och efter ett möte med alla länders representanter tvingades den spanska tävlingsledningen ta beslutet att ställa in båda storslalomåken denna dag.

I stället arrangerade alla länder en gemensam lunch i en av hotellets
möteslokaler där alla blev bjudna på specialiteter från respektive land. Som vanligt vid dessa tillfällen - en tradition i Eurovision Sports - var det generöst med både mat och dryck.

Den svenska gruppen bjöd på gravad lax med hovmästarsås samt tunnbröd med Kalles kaviar - enkelt men uppskattat. Danskarna hade satsat på pølse med alla tillbehör.

Men plötsligt kom en solstrimma in genom fönstret och inom trettio minuter var de flesta på väg upp i gondolliften till några timmars skidåkning i strålande sol och några plusgrader.

Många liftar var fortfarande stängda och istapparna trillade från stolpar och tak, men de största pisterna hade hunnit bli uppkörda och fullt åkbara.

Nere i dalen hängde hotfulla moln kvar och påminde om nattens nederbörd. Till middagen pratades det vid alla bord om hur vädret kunde tänkas bli på onsdagen.
Alla hoppas förstås att vädret ska stabilisera sig så mycket att vi kan genomföra dagens uteblivna tävling och ändå hinna med såväl slalom som längd och stafett. Det kan bli tuffa dagar för både arrangörer och deltagare!

/Anders

måndag 21/1: Det blev storslam för SVTs damseniorer när årets upplaga av Eurovision Sports öppnade med Super G i soliga Sierra Nevada i sydöstra Spanien i dag.

På 2 500 meters höjd gick starten med Granada inom synhåll och Medelhavet skymtande i fjärran. Och vid prisutdelningen på eftermiddagen hissades tre svenska flaggor på stora torget i skidbyn. För Eréne Bergman, Personal, överst på prispallen. För Bodil Svensson, PRS, på steget nedanför och för Lotta Sjöström, Örebro, på tredje plats.

Catti Åselius
, Fiktion, som kom fyra fick ingen egen flagga, men hyllades av de över 300 deltagarna på radio- och TV-företag anslutna till EBU. Detta var första gången Catti hade slalompjäxor på fötterna efter en nyligen genomförd fotoperation. In i det sista var det osäkert om hon skulle kunna ställa upp.

I damer B, mellan 35 och 50 år, tog Åsa Barrén-Möller från SRF och Friskvården andra plats. Och i damer A, upp till 35 år, tog Malin Westlund från Datahjälpen fjärde och Pia Molinder, PC-supporten i Stockholm, femte plats.

Nu vässar herrarna från SVT och SR såväl psyket som stålkanterna inför tisdagens storslalom och onsdagens slalom. Men konkurrensen är stenhård med bl a österrikare som verkar ha tävlat i utförsåkning långt innan de började skolan.

/Anders
söndag 20/1: Bussutflykt till Alhambra.

Klicka på bilderna så får du upp större varianter.